Hradní 466, Kardašova Recice, 378 21

Otevřeno denně od 10:00 do 23:30 hodin

Nejlepší ze slovinské kuchyně: Tradiční slovinská jídla z farem i festivalů, která prostě musíte ochutnat

Hotely

Nejlepší ze slovinské kuchyně: Tradiční slovinská jídla z farem i festivalů, která prostě musíte ochutnat

Lahodné dezerty, vydatné polévky, domácí mléčné výrobky a voňavé Štruklji –⁠ pobyt ve Slovinsku si užijete doslova všemi smysly. Vyzkoušejte tradiční speciality, zastavte se na food festivalech nebo načerpejte síly z produktů z farem v horách.

Nemůžete si představit dovolenou bez ochutnávání specialit místní kuchyně? Pak vám ve Slovinsku určitě bude líbit! Těšit se můžete na výborné zákusky, tradiční pokrmy z čerstvých surovin a farmářské produkty z hor.

Oslaďte si dovolenou slovinskými dezerty

Během aktivní dovolené si dopřejte chvilku pohody u kávy s některým z tradičních slovinských dezertů, včetně nadýchané kremšnity (Kremna rezina), známého zákusku z listového těsta s vanilkovým krémem, spojeného s jezerem Bled. Kremšnitu ochutnejte v restauraci či kavárně u vody – s výhledem na jezero a hory v pozadí chutná zdaleka nejlépe.

Dalším oblíbeným dezertem je Prekmurska gibanica z oblasti Prekmurja, který se rozšířil do celé země. Skládá se z vrstev listového těsta a náplní z máku, vlašských ořechů, jablek a tvarohu, nabízející celou paletu chutí i textur.

Tradiční slovinským zákuskem je také Potica, připomínající českou bábovku, ale připravuje se jinak. Z kynutého těsta se uválí rolka, plněná nádivkou z vlašských ořechů či jinými typy náplní. Slovinci jich znají přes sedmdesát. Po upečení se ořechová rolka krájí na tenké plátky a podává se při svátečních příležitostech.

Vyberte si ubytování ve Slovinsku a dopřejte si tradiční slovinské pochoutky každý den.

Nejlepší ze slovinské kuchyně: Tradiční slovinská jídla z farem i festivalů, která prostě musíte ochutnat

Načerpejte síly z vydatné slovinské kuchyně

Hory vyšťaví i ty nejzdatnější výletníky, a tak je po túře zapotřebí doplnit síly. Slovinská kuchyně je rozmanitá jako země samotná, a tak si tu každý najde něco pro sebe. Na jídelních lístcích si brzy všimnete vlivné inspirace ze zahraničí. Z Maďarska si Slovinci propůjčili guláš, z Itálie pršut nebo pizzu, z Turecka vynikající burek, kterým se zasytíte na každém rohu, a z Chorvatska polévku jota nebo balkánské čevapčiči.

Slovinci však mají svá národní jídla, která určitě musíte ochutnat. Vyzkoušejte třeba originální Štruklji, malé knedlíčky plněné čímkoliv, na co si vzpomenete. Připravují se se sýrem, ořechy, ovocem a na spoustu dalších způsobů. Ve sladké verzi si je můžete dopřát jako dezert, slané varianty se podávají jako příloha k masu.

Vyznavače uzenin potěší proslulá Kranjská klobása s předepsaným postupem výroby, v níž najdete jen nejkvalitnější maso. Tradiční slovinskou klobásu si po horské túře můžete dopřát třeba s kari, kečupem a chlebem. Z dalších pokrmů dejte šanci těstovinovým taštičkám Žlikrofi, kyselé polévce Štajerska kisla juha nebo chlebovým placatcům Belokranjska pogača.

Ochutnejte slovinské i mezinárodní speciality v Lublani

Slovinci jsou na své kulinářské umění právem hrdí a budou rádi, když zachutná i vám. Pokud patříte mezi gurmány, kteří si dovolenou bez dobrého jídla neumí představit, pak vás jistě nadchne unikátní food festival Odprta kuhna (Otevřená kuchyň). V hlavním městě Lublani ho můžete navštívit každý slunný pátek od března do listopadu. Po jeho vzoru navíc podobnou akci pořádají i další tři slovinská města – Ptuj, Celje a Koper.

Nespočet stánků s lokálními i mezinárodními specialitami, příjemné posezení v lublaňských ulicích, voňavé jídlo a pohodová atmosféra – není divu, že tento tradiční street food festival figuruje v prestižních žebříčcích časopisů The Guardian a National Geographic.

Kromě regionálních jídel můžete vybírat z pestré nabídky středomořských, mexických, arabských nebo asijských pokrmů či výtečných burgerů. Nezapomíná se ani na vegetariány či vegany.

Napsat komentář