Hradní 466, Kardašova Recice, 378 21

Otevřeno denně od 10:00 do 23:30 hodin

Co jste o Itálii nevěděli

Aktivní dovolená

Co jste o Itálii nevěděli

Jak žijí Italové, kolik kávy vypijí a jakému sportu fandí? Kde se připravuje nejlepší pizza na světě? Poznejte s námi Itálii, kolébku renesance a opery, stát rozdělený na desítky jedinečných regionů. Toskánsko, Lombardie nebo Kampánie, začínáme!

Italové si umí vychutnat každé sousto

Italové mají svůj jedinečný styl života, skutečný la dolce vita neboli sladký život. Jsou srdeční, pohostinní a expresivní. Kromě řeči používají rozmanitá gesta rukou. Pokud vás Ital pozve domů na oběd či večeři, neodmítejte. Je to neslušné a můžete přijít o skutečný společenský a kulinářský zážitek. Italové vkládají do vaření i jídla lásku k životu, jí pomalu, popíjejí víno a povídají si s přáteli u stolu.

Jídlo je událostí, dopřávají si odpolední siestu. Obchody, kanceláře a restaurace se kolem 13. hodiny zavírají, aby lidé mohli vychutnat rodinný oběd a odpočinout si. Otevírají se až kolem 16. – 17. hodiny. Italové večeří později, většinou kolem 21. – 22. hodiny, a chodí na večerní procházku.

V Itálii je větší úcta ke stáří než u nás, senioři zřídka jsou v domovech důchodců. Stejně vášnivě, jako Italové milují, také žárlí, muži často jsou nevěrní a hlídají své ženy. Žárlivost bývá s nadsázkou označována za italský národní sport, tím je však ve skutečnosti fotbal. Italská fotbalová reprezentace se stala již čtyřikrát mistry světa a v evropském měřítku patří na vrchol.

Večeře i oběd se podává v několika chodech, končí se šálkem espressa, dalšího rozšířeného italského vynálezu.

S vínem se nešetří a pizza se nešidí

Jestli milujete víno, kávu a dobré jídlo, nebojte se trochu ztratit v uličkách italských měst a vyzkoušet zdejší dobroty. Na co vše můžete narazit, se dočtete v tomto článku o italské gastronomii.

Itálie je největším světovým producentem vína, na paty jí šlape Španělsko a Francie. Důkazem, jak moc rádi Italové pijí víno, je už jen fakt, že se v restauracích neobjednává po skleničkách, ale po litrech (lze si ovšem objednat i čtvrt nebo půl litru). V supermarketech si pro změnu Italové váží chleba, prodává se na váhu, ne na počet kusů.

I. Díky své rozmanitosti a chutné podstatě se italská kuchyně stala neodmyslitelnou součástí mnoha kultur a zůstává symbolem kulturního bohatství. Jedním z nejznámějších pokrmů je pizza, která se stala ikonickým symbolem nejen italské, ale i celosvětové kulinářské tradice.

II. Historie pizzy sahá až do roku 1738, kdy v Neapoli vznikla první pizzerie. Přestože lidé již dříve experimentovali s těstem a zeleninou, Italové přinesli revoluční inovaci v podobě rajčatového základu, čímž položili základy pro vznik pravé italské pizzy.

Co jste o Itálii nevěděli

III. Autentická italská pizza Margherita, pojmenovaná po královně, obsahuje pouze rajčata, čerstvou mozzarellu, bazalku a olivový olej. Tento jednoduchý, ale lahodný recept se stal symbolem italské gastronomie a je oblíben po celém světě.

Kulturní a umělecká velmoc

Není náhoda, že první univerzita na světě vznikla v Itálii, konkrétně v Bologni v roce 1088, což je o 260 let dříve než Karlova univerzita v Praze. Itálie nese kulturní dědictví starověké Římské říše a přinesla světu mnoho géniů, objevů a uměleckých děl, včetně osobností jako Leonardo da Vinci, Galileo Galilei a Luciano Pavarotti.

Slavnou antickou dobu dodnes připomínají sochy císařů, bohů a mýtických tvorů.

Fakta a zajímavosti

  • Vidlička má italský původ, neboť usnadňuje požívání špaget.
  • Florentské nářečí toskánštiny se stalo základem jazyka při sjednocení Itálie.
  • Sopka Vesuv je stále aktivní, s posledním větším výbuchem v roce 1944.
  • Od roku 2002 je oficiální měnou v Itálii euro, předtím to byla italská lira.

Trocha zeměpisu: Sever versus jih

Itálie se skládá ze 20 států a dvou ostrovů, Sardinie a Sicílie. Země byla sjednocena až v roce 1861, ale i v současné Italské republice lidé spíše identifikují se s regionem než s celou zemí. Rozdíly mezi jednotlivými regiony jsou dány nejen politicky, ale i geograficky. Na severu se rozkládají Alpy a mírné podnebí, zatímco na jihu u Středozemního moře přechází země do subtropické oblasti. Sever a jih Itálie jsou tak zcela odlišné. Zatímco sever je bohatší a průmyslovější, na jihu kvete zemědělství a panuje venkovská atmosféra. Důležité je, že památky a turistické atrakce lze najít po celém Apeninském poloostrově. A které to jsou? Můžete se inspirovat třeba článkem zde.

Neapol je třetí největší město Itálie a byla v roce 1995 zapsána na seznam UNESCO pro své architektonické památky.

Zajímavosti v číslech

  • Do Fontány di Trevi v Římě lidé každý den nahází 3 000 euro.
  • Na území Itálie najdete nejvíce památek na seznamu světového dědictví UNESCO – celkem 53!
  • Hrubý domácí produkt tvoří 65 % cestovního ruchu. Dalších 7 % zabírá nechvalně známá italská mafie.
  • V Itálii roste údajně 997 druhů jablek, na světě přitom existuje 1227 odrůd.
  • Průměrný Ital sní ročně 25 kg těstovin.
  • Celý národ vypije za rok 14 miliard šálků kávy.

Napsat komentář